Tuesday, 2 February 2016

Perjalanan Hidup Hamba Hamba Allah ke Negeri Akhirat

Assalamualaikum kepada saudara saudari
sekalian...Alhamdulillah, kita berjumpa lagi kali ini dengan siri yang berjudul Perjalanan Hidup Hamba Hamba Allah ke Negeri Akhirat. Sebagai manusia kita melalui pelbagai fasa perjalanan kehidupan iaitu pada fasa permulaan kita adalah unsur Roh yang telah diciptakan oleh Allah SWT dan akan ditiup oleh Allah SWT ke dalam janin semasa di dalam rahim ibu kita. Itu adalah fasa pertama perjalanan hidup kita sebagai Hamba Allah SWT.. 


Fasa kedua merupakan kelahiran kita di dunia ini sebagai khalifah yang akan melaksanakan segala tuntutan dan arahan pencipta kita Allah SWT. kita sebagai hamba Allah telah diberi kehendak bebas untuk memilih menjadi hamba Allah SWT yang taat atau pun hamba yang derhaka..pilihan terletak di tangan kita dan akibat pilihan kita ini akan menjadi jarak pengukur kebahagian kita menuju ke negeri akhirat kelak..

Dibawah ini saya akan memaparkan beberapa klip klip video mengenai perjalanan hidup hamba hamba Allah ke negeri akhirat..

Permulaan saat kematian kita

Setelah kita dimasukan ke dalam kubur..

Daripada Ibnu Abbas r.a berkata, seorang sahabat Rasulullah SAW telah mendirikan khemah di atas kubur dan beliau tidak tahu ianya kubur. Maka di dalamnya terdengar suara bacaan surah al-Mulk sehingga khatam maka beliau menemui baginda SAW dan berkata : “Wahai Rasulullah SAW, saya dirikan satu khemah di atas satu kubur dan saya tidak tahu bahawa ianya kubur dan saya terdengar seorang manusia sedang membaca surah al-Mulk sehingga khatam. ” Nabi SAW bersabda;“Itulah yang menahan dan menyelamatkan dia daripada siksa kubur.” (HR At-Tarmizi)
Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, “Sebahagian daripada al-Qur’an ada satu surah yang jumlah ayatnya tiga puluh ayat semuanya, surah ini dapat memberikan pertolongan kepada orang yang membacanya sehingga diampunkan segala dosa-dosanya, surah itu ialah “al-Mulk”.(Hadith Riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi katanya bahawa hadith hasan)

Permulaan hisab di padang mahsyar
Pilihan Hamba Allah Yang memilih Neraka Jahannam
Amaran video dibawah ini terdapat aksi seram dan ganas(18SG)..


Pilihan Hamba Allah Yang memilih untuk memasuki syurga..Tetapi perlu diingat sesiapa yang memasuki syurga hanya akan memasukinya dengan Redha, Rahmat dan Izin Allah SWT dan bukan dengan Amal Ibadah seseorang.

“Tepatlah kalian, mendekatlah, dan bergembiralah, karena sesungguhnya amal tidak akan memasukkan seseorang ke dalam syurga.” Para shahabat bertanya: “Termasuk juga anda wahai Rasulullah?” Beliau menjawab: “Ya, termasuk juga saya, kecuali jika Allah menganugerahkan ampunan dan rahmat kepadaku.(Sunan Ibn Majah kitab az-zuhd bab at-tawaqqi ‘alal-’amal no. 4201).


Amal tidak akan memasukkan seseorang di antara kalian ke syurga dan tidak pula menyelamatkannya dari neraka. Demikian juga saya, kecuali dengan rahmat Allah swt.

Apabila Hamba Allah Melihat Allah SWT di syurga pada kali pertamaMaka dengan ini saya berharap dan berdoa kita semua umat Islam dapat mengambil pengajaran dan iktibar dari penerangan di atas kerana neraka Jahanam yang dicipta oleh Allah SWT adalah begitu dahsyat dan menakutkan..tiada satu pun hamba hamba Allah yang ingin dimasukan ke dalam neraka Jahanam walaupun untuk sesaat..dan neraka Jahanam adalah benar ,seksaan Allah SWT adalah benar dan janji Allah adalah benar..kita sebagai umat Islam perlu lah mengejar ke arah kebahagian yang kekal abadi iaitu Syurga..

Satu nasihat bagi yang bukan Islam yang telah melihat video-video di atas, Hanya agama Islam yang telah dipilih dan di redhai oleh Allah SWT iaitu pencipta kita semua..sekian Wassalam.


Sesungguhnya agama (yang diredha) di sisi Allah hanyalah Islam. (Ali 'Imraan 19)

10 comments:

 1. Assalamualaikum wbt saudara Khalid, kenapa semakin kurang blog entry setiap tahun?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam wbt..sejak kebelakangan ini saya agak sibuk dgn kerja Dan mencari ilmu..sbb 2 saya dh kurang menulis blog..apa2 pun saya akan Cuba untuk update lg bila ada kelapangan..terima kasih

   Delete
 2. Halo semuanya!!! Nama saya MRS LISA Brown dari USA. Saya telah scammed oleh berbagai Internet pemberi pinjaman internasional, dan saya kehilangan saya sulit mendapatkan uang berjumlah di 18,170USD. Suatu hari ketika saya sedang browsing melalui internet saya tersandung pada kesaksian Mary Earl yang juga scammed dan akhirnya mendapat terkait dengan perusahaan pinjaman legit yang disebut Beacon Chambers Grup di mana ia akhirnya mendapat pinjaman, jadi saya memutuskan untuk menghubungi perusahaan pinjaman yang sama dan aku diberi pinjaman tanpa drama. Menghemat waktu Anda semua drama dan kontak Beacons Chambers Group hari ini di: mgjockers@beaconschambers.com Catatan; setiap pemberi pinjaman kredit menggunakan email gratis seperti yahoo, gmail, hotmail scammers. Awas. Jangan menghubungi mereka.

  ReplyDelete
 3. Salam admin.. lama dah saya menanti admin utk update entry baru. Saya faham admin agak busy, tapi saya harap dgn kehadiran entry baru ditambah ilmu yg admin peroleh harap2 sedikit sebanyak dpt menyedarkan kita khususnya org islam di Malaysia. Saya ada satu permintaan pada admin untuk mengupdate satu entry bertajuk "blue beam project" projek mega yg ingin dilaksanakan oleh segelintir organisasi besar di dunia like NASA dan sebahagian negara2 lain yg menyokong perlaksanaan projek ini. Dikatakan proj ini tujuan utama nya utk mengkafirkan serta mensyirikan penduduk dunia khususnya umat islam dgn kehadiran dajal, klon nabi isa dgn mengunakan teknologi2 di dalam blue beam projek ini. Saya yakin admin pernah mendengarnye, harap admin dpt mengupas mengenai ini. Wassalam. **saya tidak memaksa :) **

  ReplyDelete
 4. blog ni berbentuk ilmiah dan amat bagus untuk dikongsi. bagus juga untuk difikirkan. malangnya penulis kurang aktif

  ReplyDelete
 5. Baru habis baca semua post dalam blog ni. Lama dah admin tak update blog. Harap harap hidup lagi, dan dijauhkan dari gangguan ahli jemaah dajal. Aminnn. huhu

  ReplyDelete

 6. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر

  ReplyDelete
 7. salam, takde entry terbaru ke ? kalau ada rajin2 lah share ye. best baca blog saudara ni ada yang boleh saya bandingkan teori fakta dari buku2 ilmiah yang saya baca sometimes mcm merepek je bila baca. harap saudara rajin edit entry terbaru dan info2 terkini. tq.

  ReplyDelete
 8. Mana admin menghilang ??. Semoga dalam keadaan yang baik baik sahaja..

  ReplyDelete
 9. Merry Christmas,
  You are so interesting! I don't believe I've truly read through anything like that before. So wonderful to discover another person with a few unique thoughts on this issue. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with a bit of originality! If you want to read Christmas Quotes For Mom you have to see the link
  Thank you,

  ReplyDelete